Monday, March 8, 2010

Paistu kirikindad

Ühe kooliülesandena pidin kuduma kirikindad. Tuleb tunnistada, et seda tööd pole mina varem teinud ja nüüd vist tükk aega ei tee ka.
Mulle väga meeldivad Paistu kirjatud kindad, mille pildi leidsin K. Konsini raamatust Silmkoeesemed. Need kindad on pärit XIX sajandi algusest.
See muster võlus mind esimesest hetkest. Ja minu esimene kavand koosnes vaid nendest suurtest lilledest, kuid neid kindaid ei suutnud ma valmis kududa. Ju polnud õige aeg, ükskord ma seda siiski teen. Ja seetõttu kudusin siis sarnased kindad, kuid minu materjal oli kordades paksem ja vardad kindlasti ka. Randme kudumiseks kasutasin nr 2 vardaid ja kindalaba kudumiseks 1,25 vardaid. Lõngaks 8/2 maavillane. Valge kindaosa on kootud Sangaste villavabrikus kedratud lõngast, see on tänaseks ajalugu, see vabrik kahjuks enam lõnga ei tee.

Aga tulemus on siin:

 

Muster lähemalt:




Ehk soovib keegi ka seda mustrit kasutada. Kuigi kuna minu randmeosa venis juba väga pikaks, siis paar mustrikorda jätsin välja ja originaalil oli siis kinda ühel küljel 4 suurt lille, minu poolt joonistatud mustris 3 ja lõpuks kinnastes 2 :-)